Az ég kékje és a vízcseppek kerámiába zárva

Meixner-Hegyi Etelka porcelántervező művész csodákat alkot férjével. Tálak, poharak, ékszerek, lámpák… és a színek.

Etelka Siófokon született és már fiatalon érdekelte a képzőművészet. Miután megszerezte a diplomáját a Magyar Iparművészeti Egyetemen, hosszú éveken át a Herendi Porcelánmanufaktúránál dolgozott. Mestere Schrammel Imre, akinek a munkássága terelte Etelkát a herendi porcelángyárba, ahol a diplomamunkáját is készítette.

A neves gyárban eltöltött évek után létrehozta a saját alkotói miliőjét és a saját márkáját.

” Amikor még ott dolgoztam, akkor is tudtam: egyszer eljövök. A terveimhez képest még tovább is maradtam, de amint megszereztem azt a szakmai biztonságérzetet, amellyel el mertem engedni Herendet, továbbléptem. Eleve tanulni mentem a gyárba a diploma megszerzése után, egyéves próbaszerződéssel, gyakornokként álltam munkába, de a célom már akkor is egy önálló műhely alapítása volt.”

Az ecce HOME Stúdióban ma már tálak, bögrék, ékszerek és mosdók is készülnek. A technika egyedi, a víz színét és áramlását idéző mázzal készülnek a termékek.

“Még 2003 körül kezdtem el ezt a fejlesztést Herenden, egy kínai szeladonmázas kísérlet kapcsán. Rétegérzékeny mázakhoz fejlesztettünk felületeket, akkor jött az isteni szikra, a vízcseppes megmunkálási forma, többféle eljárással. Csakhogy közben vezetőváltás történt Herenden, új célokat tűztek ki, így leálltam ezzel a projekttel. Tíz év múlva, a veszprémi kiállításom kapcsán merült fel újra, hogy autonóm plasztikákat állítsak ki. Akkor vettem elő a fiókból és folytattam a fejlesztést. Mivel a máz témája a víz, adta magát a felhasználás is. Másrészt mindenképpen belsőépítészeti vonalon szerettem volna szárnyat bontogatni, nem feltétlenül a terítékekkel. A terítékek nem versenyképesek a tömegárukkal szemben, egy kis családi manufaktúra nem tud versenyre kelni a multiban kapható 150 forintos bögrékkel. Olyan területre akartam lépni, amely ettől független, és a produktumai nem reprodukálhatók.”

Forrás (honlap): Tehetséges magyarok – Talented Hungarians

 

Tehetséges magyarok – Talented Hungarians

Tehetséges elődeink sorozatunk 4.része Gobbi Hildáról szól. “Játszott ezüstös hajú dámákat, penészes szempillájú házsártosokat, loncsos toprongyrémeket, boszorkákat, idős hölgyeket, ütődött vagy ravasz mosónőket, bölcs és jó munkásasszonyokat…” https://tehetsegesmagyarok.blog.hu/…/tehetseges_elodeink_ne… Part 4. of our talented ancestors is about Gobbi Hilda. ” Played silver-haired ladies, mould eyelashes, topronchops, witches, old ladies, old ladies, cracky washers, wise and good working women…”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .