HATÁRTALAN DESIGN – A KIÁLLÍTÁS LEGJOBB ÜLŐKÉI

A Határtalan Design kiállításon idén is számos ország alkotói mutatták be alkotásaikat, többek között cseh, francia, lengyel, magyar, német, portugál és svájci designerek. A cikkben górcső alá kerülő ülőkék alkotói viszont egytől egyig hazai tervezők, név szerint Balassa Dorottya, Dobor Réka és Kádár Viktor.

Balassa Dorottya: Tripusz

A Tripusz eredetileg egy háromlábú állványt jelent, melyet az ókorban fogadalmi ajándékként, oltárként, költői és atlétikai versenyek díjaként ismertek. Dorottya ülőkéje nem véletlenül alapszik a háromszög geometriájára, amelynek konstrukciója egyszerre törékeny és stabil, mivel a ránehezedő súlyt használja a működéséhez. Két verzió készült belőle egy plexi, ami élesebb formájú, illetve egy fa, aminek gitárpengetőhöz hasonló íve van. A plexi sárga színe miatt ódon karaktert kölcsönöz a tárgynak, míg a fa világos pasztell színe tisztaságot sugároz.

Dobor Réka: Merino

A Merino egy ülőkepáros, ami bemutatja, hogy az ugyanazon alapra épített elemek megváltoztatásával különböző karakterű tárgyakat lehet létrehozni. Bár mindkettőnél egy spulni karakterjegyei lelhetőek fel, a gombostű lábakkal rendelkező és gépcérnával körbetekert verzió ridegebb, komolyabb, letisztultabb hatást kölcsönöz, mint a fonalgombolyag, amely kötőtűre emlékeztető lábaival lágyabb, puhább, játékosabb hatást kelt.

Kádár Viktor: Meta

Maga a koncepció az átmenet fázisából eredeztethető: a leülés által létrejön a tartós tevékenység lehetősége, ami az állandóság megteremtésének és fenntartásának az eszköze. „Ennek megértésével lehetőséget kaptam arra, hogy újjáépítsem a fogalmat, ami egy tárgyban testesül meg.” A változás és az ahhoz való állandó adaptáció létrehozza az átmenet fázisát, amellyel a Meta fenttartja az ülés dinamikusságát, így a tökéletes ülőhely megtalálása a tökéletlenség között hozza létre a „metamorfózis” érzését.

// /

A kiállítás június 23-ig még megtekinthető, bővebb információt ITT találtok.

2019 * 14.madeinhungary+07.MeeD

HATÁRTALAN DESIGN 14. madeinhungary + 7. MeeD Kiállítás cseh, francia, lengyel, magyar, német, olasz, osztrák, portugál, román, spanyol, szlovák és svájci designerek munkáiból. Helyszín: Új Budapest Galéria (Bálna), 1093 Budapest, Fővám tér 11 -12. Időpont: 2019. május 30 – június 23. Kiállításmegnyitó: 2019. május 30-án 18:00 órakor Szakmai nap: 2019.

 

Szerző: Szabó Ádám

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .