Magyar tervező munkája került a Bostoni Szépművészeti Múzeum ékszergyűjteményébe!

A Bostoni Szépművészeti Múzeum (MFA Boston) gyűjteményébe került Lőrincz Réka How deep is your love, honey? című ékszeralkotása. A nyaklánc egy hétköznapi plasztik tárgy átértelmezéséből született, melyet a művész gyöngyökkel, gyémánttal és arannyal egészített ki. Az ékszert a New York City Jewelry Week-en a Charon Kransen Arts mutatta be 2019 novemberében. A kiállítást követően egy hazai műgyűjtő, Spengler Katalin megvásárolta az alkotást, és felajánlotta az MFA Boston gyűjteményének ajándékként. A múzeum kurátori testületének 2020. februárban hozott döntése értelmében az ékszer a tekintélyes múzeum mintegy 20 000 darabot számláló ékszerkollekciójába került.

A kortárs ékszerre szakosodott műkereskedők egyik doyenje, Charon Kransen évek óta sokat tett azért, hogy megismertesse Lőrincz Réka munkásságát az amerikai ékszerszíntéren. Többször kiállította munkáit a SOFA művészeti vásáron Chicagóban és a New York-i Ékszerhétenaz idei év elején pedig a Los Angeles Art Show-n. A galerista közvetítésével Lőrincz Réka a SOFA meghívottjaként tavaly ősszel előadást tartott Chicagóban, majd a New York City Jewelry Week meghívására két további előadáson prezentálta munkásságát New York-ban.

A Bostoni Szépművészeti Múzeum világhírű ékszergyűjteménye mintegy 6000 év ékszerművészetét öleli fel a neolit-kori kínai jadétól az ókori egyiptomi gyöngymunkákon át a múlt század legfontosabb ékszertervezőinek alkotásaiig. A több mint 20.000 darabból álló kollekció a 20. századi stúdióékszerek legátfogóbb gyűjteményét is magában foglalja. Az MFA Boston az egyetlen amerikai szépművészeti múzeumként, amelynek önálló ékszer-kurátora van, elkötelezett amellett, hogy a sokféle kultúrából és korszakból származó ékszeralkotásokat gyűjtse, bemutassa, publikálja, állandó és időszaki kiállítások keretében megismertesse a nagyközönséggel.

Spengler Katalin műgyűjtő több neves magyar alkotó munkáit ajándékozta vezető külföldi intézményeknek az elmúlt években, például Vági Flóra ékszertervező brossát a Victoria and Albert Museum-nak, ami jelenleg a londoni múzeum állandó kiállításán szerepel. Lőrincz Réka munkásságát a művész pályája kezdetétől figyelemmel kíséri, támogatja. A gyűjtő célja, hogy segítse a tehetséges hazai művészek érvényesülését a nemzetközi művészeti színtereken.

Lőrincz Réka (1978) több mint másfél évtizede aktív szereplője a nemzetközi ékszerművészetnek, 2005-ben diplomázott a MOME-n. Azóta több rangos külföldi galériával dolgozott együtt: munkáit rendszeresen bemutatja a Charon Kransen Arts (New York) mellett a Galerie Biró (München)a Putti Gallery (Riga), és az idei évtől ékszerei feltűnnek majd a Gallery O-ban (Szöul). A tavalyi évben nagy sikerrel szerepelt az Italo Calvino művei által ihletett Le Stanze Del Possibile című kiállításon a barcelonai Hannah Gallery-ben, ahol a kortárs ékszer nagymestereivel állított ki.

Lőrincz Réka konceptuális munkái többek egyszerű nyakláncoknál, brossoknál. Az ékszertervezésre, -készítésre gondolatai közvetítésének egyik lehetséges eszközeként, művészeti médiumként tekint. Autonóm alkotásai egy érzékeny mai nő látleletei, kritikája napjainkról. Jellemző gesztusa, a hétköznapi tárgyak új kontextusba emelése szórakoztató együttműködést jelent számára a konzumkultúrával. A tárgyfetisizmust egyszerre nyomasztónak és inspirálónak is tartja, műveiben gyakran a mindennapjainkba magától értetődő funkcionalitásukkal belesimuló tárgyakat társít gyöngyökkel, arannyal és más értékes anyagokkal.

// /

Réka további munkáit IDE kattintva éritek el

reka lorincz

reka lorincz emerging artist galeriebiro new york charonkransenarts artgalleryputti contemporary artist jewellery pearl installation schmuck humor art

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .