MOME X KOLORÁDÓ – KIHAGYHATATLAN PROGRAMOK A BUDAI-HEGYEKBEN

Évről évre egyre több olyan pont szerepel a fesztiválok programjaiban, ami áttétesen vagy a szó legszorosabb értelmében kapcsolódik a designhoz. Örömteli fejlemény ez, hiszen a designkultúra így szélesebb körben terjedhet, ráadásul egy oldott, kötetlen formában. Cikkünkben a Kolorádó fesztivál designhoz kötődő programjait gyűjtöttük össze.

Idén a designnal kapcsolatos programok a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közreműködésével valósulnak meg, ami több szempontból is újszerű kezdeményezés. Egyfelől a MOME programjai egy teljesen új helyszínen, az Erdei Iskolában lesznek megtartva, másfelől most először történik meg, hogy a Kolorádó nappali programsávjában nemcsak hangsúlyosan van jelen a design, a fenntarthatóság vagy éppen a tárgykultúra, hanem a fesztivál egész ideje alatt jó alternatívát is biztosít a napközbeni kikapcsolódásra.

x Manage it Yourself

Számos eseményen van már túl a Manage it Yourself, ezúttal viszont egy eseményspecifikus beszélgetéssel készülnek a szervezők. Ha már zenei fesztivál, akkor péntek délután egy zenész-menedzser páros együttműködésébe kaphatnak betekintést az érdeklődők, hogy ne csak a művészi, hanem a piaci szempontok is teret kaphassanak.

― Időpont: péntek, 17:00

Search for “manage it yourself”

magazine for design and visual arts

x EcoLab

A MOME EcoLab kutatócsoportja és hallgatói közel fél éven keresztül dolgoztak a Borsod megyei Tomoron működő ROMAMA Szociális Szövetkezettel, hogy olyan kismértékű beavatkozásokat hajtsanak végre, amik segítik az alacsony jövedelmű lakosság helyzetét pénzügyileg is fenntartható vállalkozásokon keresztül. Szombaton a projekt részletekbe menő bemutatóanyagát lehet – egy előadás keretein belül – megnézni.

― Időpont: szombat, 15:00

Így fejleszd a vidéket – Szociális design Tomoron II. rész

Korábbi cikkünkben bemutattuk a Borsod megyei Tomoron található Romama szociális szövetkezetet, mellyel egy kurzus keretein belül ismerkedtek meg a diákok, hogy végül egy megvalósítható projekttel növelni tudják a társadalmi vállalkozás forgalmát. A hallgatók nehéz feladattal álltak szemben, hiszen átható ismereteket kellett szerezniük a térségről és a közösség tagjairól, a tervezés során pedig fontos szempont volt a fenntarthatóság.

x Zero waste

zero waste életmóddal kapcsolatos érzékenyítő előadás után a workshopon olyan termékek elkészítése sajátítható el, amiket mindennapjaink során használunk. Ha téged is zavar, hogy minden péksütemény megvételekor ki kell dobni egy zacskót, akkor látogass el az eseményre!

― Időpont: csütörtök, 18:30

x Inspiráló Designelmélet

Az Inspiráló Designelmélet ezúttal ott lesz a Kolorádón is, az alkalomhoz illően fesztivál üzemmódba vált. Egyre több helyen téma a fenntarthatóság, de vajon hogyan lehet bekapcsolódni ebbe egy fesztivál kellős közepén? A fenntarthatóság és etikus design kimeríthetetlen témáiról a megszokott előadások során lesz lehetőség elmélkedni, ezúttal viszont a program egy workshoppal is bővül.

― Időpont: péntek, 14:00

A fogyasztásunk alakítja a jövőt – Beszámoló az IDE előadásairól

Az év első Inspiráló Designelmélet estjén ezúttal négy előadó boncolgatta az etikus design legfontosabb kérdéseit: mitől lesz egy termék fenntartható? Tényleg szükségünk van márkakultuszra? És egyébként… nem lehetséges, hogy a Barbie babák többet ártanak, mint amennyit használnak? Vékony Anna els

x Tárgyaink a mindennapokban

A workshop arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy tárgyi környezetünk, aminek rendeltetésszerű létezését általában alapvetésként kezeljük, milyen nagy hatással van mindennapi életünkre. A bő egy órás program két részből áll össze: az első blokkban rövid ismertető előadásokat tartanak az elmúlt pár évtized jellegzetes használati tárgyairól, később pedig a tárgyakhoz kapcsolódó improvizációs gyakorlatokkal zárul az esemény.

― Időpont: csütörtök, 14:00

x Suminagashi márványfestés

A Suminagashi közel kétezer éves japán papírmárványozási technika. Kínából ered, de igazán híressé a japán shinto szerzetesek tették a 12. századtól kezdődően. A festékek és a terítő felület variálásával a technika nem csak papíron, de más hordozókon is működőképes. Ha érdekel a technika vagy a japán kultúra, akkor látogass el az eseményre!

― Időpont: szombat, 15:00

x Mini természetkép készítés

A workshop folyamán a vállalkozókedvűek elkészíthetnek egy miniatűr természeti képet, megismerkedhetnek a szövés technikájával. A szövés segít lelassulni, kikapcsolni az elmét, egyfajta meditatív tevékenység. Természetesen az élmény mellett egy saját készítésű tárggyal, egy emlékkel is gazdagodnak a látogatók: a növénykép jelképezni hivatott a természetet, azt amit nekünk, embereknek ad.

― Időpont: péntek, 14:00

x Tájkép installáció

A fesztiválra – két textil szakos hallgató – egy hamisítatlan land art projekttel készül, fatörzsek adta határok közé szőnek, csomóznak, kötnek. Az alapanyagok csak természetes szálak, ágak, fű, vadvirágok, így az alkotás nem okoz kárt környezetében, hiszen idővel egyszerűen visszahull az anyaföldbe. Az installáció napnyugta után is megtekinthető.

x Strech textil installáció

A fesztivál másik textillel kapcsolatos installációjában különböző strech textíliákat feszítenek ki fákra, ezzel teremtve egy különleges atmoszférát. A textíliákba vezetett fények egész este világítanak, a csillagos eget imitálják egy absztrakt formába burkolva. Napközben árnyékos közösségi térként funkcionál, éjszaka pedig az installáció mint látványelem működik.

x Útmenti feedback

A helyszínek között a fesztiválozók állandóan utaznak – ebben a mozgásban szeretne meglepetést okozni az audiovizuális térinstalláció. Az utazás során bárki részévé válhat önmaga és a többiek mozgásából generált képnek, így válik a motorikus közlekedés igazi fesztiválélménnyé. Az utazás szőnyegéül élő ambient-soundscape szolgál, a távolságot pedig az elsuhanó tájak képe nyújtja.

// /

A részletes programtáblát ITT találjátok,

Kolorádó 2019

Csütörtök Péntek Szombat Zenei programok Minden más

 

a MOME x Kolorádó Facebook-eseményt pedig ITT!

MOME x Kolorádó 2019

Art event in Nagykovácsi, Hungary by MOME – Moholy-Nagy Művészeti Egyetem and Kolorádó on Thursday, June 20 2019 with 193 people interested and 68 people…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..