Átadták a MOME Design Kompetencia Központját

Innovációs, kutató-fejlesztő és szolgáltató centrumként egészíti ki a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) tudásipari szolgáltató szerepét a MOME csütörtökön átadott Design Kompetencia Központja (DKK).

A kormányzat arra törekszik, hogy Magyarország Közép-Európa kreatívipari és designközpontjává váljon, mert a kreatívipar a 21. század leggyorsabban fejlődő gazdasági ágazata, hazánkban a GDP 6,5 százalékát adja – hangsúlyozta a DKK átadóján az innovációs és technológiai miniszter.
Palkovics László kiemelte: ma már egy vállalat erős designképesség nélkül nehezen tud sikeres lenni, függetlenül attól, milyen iparágról van szó.
A minisztérium a gazdaságfejlesztés stratégiai területei közé sorolja az építőipar, az egészségipar és az élelmiszeripar mellett a kreatívipart is – jegyezte meg.
Palkovics László emlékeztetett arra, hogy Fülöp József, a MOME rektora miniszteri biztosként vezeti a Kreatívipari Kerekasztalt, amely a tervek szerint 2020 első negyedévére kidolgozza Magyarország kreatívipari stratégiáját.

Budapest, 2019. december 5.
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Design Kompetencia Központjának (DKK) átadásán 2019. december 5-én.
MTI/Soós Lajos

A MOME azonban nemcsak a szakmai együttműködés házigazdájaként tölt be kiemelkedő szerepet, hanem felsőoktatási intézményként is: Magyarország legnagyobb kreatívipari oktatási létesítménye, amely több mint 200 nemzetközi partnerrel működik együtt, kreatív projektjeinek száma pedig a háromezret közelíti – mutatott rá az egyetem fontosságára.
A miniszter hangsúlyozta: a kormány gazdaságfejlesztési stratégiájában a felsőoktatási intézmények mint a kiemelt iparágakat, területeket fejlesztő tudásipari szereplők jelennek meg, kutatás-fejlesztési, szolgáltási erőforrásaikkal hatékonyan növelik partnervállalataik versenyképességét.
Palkovics László elmondása szerint a MOME új kompetenciaközpontja is elsősorban arra szolgál, hogy az egyetem a kreatívipari szereplőkkel, vállalatokkal építsen ki új együttműködéseket.
A kormány a DKK megvalósításához és működéséhez idén és a következő hat évben összesen több mint 3,2 milliárd forintot biztosít – közölte.
Mint hozzáfűzte, a kormány további 20,5 milliárd forinttal támogatja további kompetenciaközpontok létrehozását.
Fülöp József rektor emlékeztetett arra, hogy a MOME az élen járt a kompetenciaközpontok sorában, és képes volt egy olyan vízióval előállni, amely hozzájárul az ország versenyképességének erősödéséhez.
Immár az ipari forradalom negyedik hullámában élünk, amelyben a design szerepe megváltozott: klasszikus tárgyalkotó funkciója mellett egyre hangsúlyosabban jelenik meg a szolgáltatás-innováció – fejtette ki.
A DKK feladata a termékfejlesztésen túl az lesz, hogy ezen a területen is segítse vállalati, társadalmi partnereit, módszertani szakmai segítséget nyújtson a hatékonyabb feladatszervezésben, de akár az is, hogy segítsen felkészülni a klímaváltozás hatásaira – mondta el Fülöp József.

Budapest, 2019. december 5.
A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Design Kompetencia Központja (DKK) az átadás napján, 2019. december 5-én.
MTI/Soós Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..